Electroterapia este o metodă terapeutică care folosește curentul electric. Se ocupă cu aplicarea diferitelor forme de curent electric și a unor energii derivate (mecanică, magnetică, luminoasă), în scop profilactic, curativ și de recuperare. Dispunem următoarele tipuri de proceduri electrice:
Curenții interferențiali se folosesc în spondilita anchilozantă, discopatie, boli degenerative ale articulațiilor, inflamații periartritice, tulburări vegetative, edeme și multe alte afecțiuni. Impactul biologic al acestor curenți constă în stimularea musculară, reducerea durerii și îmbunătățirea circulației.
Stimularea electrică transcutanată nervoasă (TENS) este un tratament non-farmacologic și noninvaziv frecvent utilizat în calmarea, reducerea și suprimarea durerii. Atât cele mai noi cercetări în domeniu cât și întreaga serie de studii clinice internaționale arată eficacitatea sedințelor cu aparatele TENS în tratarea durerilor de diferite tipuri, cât și condițiile de tratament, împreună cu parametrii adecvați pentru utilizare.
Curenţii diadinamici reprezintă una dintre cele mai comune proceduri de electro-terapie, care utilizează un curent scăzut pentru efectul său analgezic și spasmolitic.
Curentul Trabert este un curent de joasă frecvență, apropiat ca efect de curentul diadinamic. Trabert-ul este un curent de ultrastimulare, cu impulsuri de fregvență 140Hz. Are un efect analgezic pronunțat și hiperemiant (crește circulația sanguină locală). Atât curentul diadinamic, cât și curentul Trabert determină o puternică senzație, cu aspect vibrator.
Galvano-ionizare este o procedură prin care se introduc în organism substanțe active sub formă ionizată folosind ca vector curentul galvanic. Prin acest tip de tratament, efctele specifice substanțelor introduse sunt potențate de efectele curentului galvanic, accelerând astfel procesul de vindecare.
Electrostimularea utilizează un curent electric pentru a provoca contracția unui singur mușchi sau a unui grup muscular inervat de același nerv. Contracția indusă contribuie la îmbunătățirea contracției naturale a mușchiului, crește circulația sanguină în zona tratată, facilitând astfel o mai bună oxigenare și vindecare.