Electroterapia este o metodă terapeutică care folosește curentul electric. Se ocupă cu aplicarea diferitelor forme de curent electric și a unor energii derivate (mecanică, magnetică, luminoasă), în scop profilactic, curativ și de recuperare. Dispunem următoarele tipuri de proceduri electrice:

Curenții interferențiali se folosesc în spondilita anchilozantă, discopatie, boli degenerative ale articulațiilor, inflamații periartritice, tulburări vegetative, edeme și multe alte afecțiuni. Impactul biologic al acestor curenți constă în stimularea musculară, reducerea durerii și îmbunătățirea circulației.

Tratamentul cu unde scurte reprezintă aplicarea energiei electromagnetice în corp la frecvențe scurte.
La aceste frecvențe energia electromagnetică este convertită în energie termică prin inducerea curenților circulanți în țesut și absorbția dielectrică în țesutul izolator. Unitățile cu terapie cu undă scurtă pot produce niveluri de putere de ieșire de până la 500 W, asigurând o încălzire semnificativă în zona tratată. Din acest motiv, tratamentul este adesea numit diatermie cu unde scurte (prin încălzire).

Stimularea electrică transcutanată nervoasă (TENS) este un tratament non-farmacologic și noninvaziv frecvent utilizat în calmarea, reducerea și suprimarea durerii. Atât cele mai noi cercetări în domeniu cât și întreaga serie de studii clinice internaționale arată eficacitatea sedințelor cu aparatele TENS în tratarea durerilor de diferite tipuri, cât și condițiile de tratament, împreună cu parametrii adecvați pentru utilizare.

Băile galvanice sunt cea mai simplă formă de terapie bazată pe curent electric, dar și cea mai veche. Procedura de electroterapie, folosită în medicina fizică si recuperatorie, este un procedeu care are ca agent terapeutic curentul electric continuu, cu o tensiune de 50-60 volți, dar de intensitate slabă.

Curenţii diadinamici reprezintă una dintre cele mai comune dispozitive de electro-terapie, care utilizează un curent scăzut pentru efectul său analgezic și spasmolitic.