După sosire şi cazare în staţiune este obligatorie consultaţia medicală, efectuată de către medicul de recuperare, medicină fizică şi balneologie, în primele 24 ore. Numai medicul, după efectuarea consultaţiei şi a examenului clinic, pe baza diagnosticului, poate recomanda tratamentul balnear necesar.

NU SE VA EFECTUA TRATAMENT BALNEAR FĂRĂ AVIZUL MEDICULUI!

Trebuie respectate zilele de repaus, recomandate de către medic, pentru adaptarea la noul climat din staţiune, precum şi cele indicate în cursul curei balneare. Este necesară respectarea prescripţiei medicale cu privire la tratamentele balneare indicate, zilele in care trebuie efectuate, ordinea lor, durata acestora, ritmul lor de aplicare.

Dacă în timpul tratamentului apare o înrăutăţire a simptomatologiei trebuie cerut sfatul medicului. Poate apare durere de cap, insomnie, febră, modificări ale tensiunii arteriale sau a frecvenţei cardiace, somnolenţă, stare de oboseală.

Pentru şedinţele de tratament trebuie să aveţi zilnic fişa de tratament balnear prescrisă, sa vă prezentaţi la timpul indicat, de preferat cu 5-10 minute înaintea orei stabilite.

Cura balneară se efectuează prin  utilizarea terapeutică a apelor termale/ minerale, nămol, mofete  la locul lor provenienţă. Spre deosebire de terapia medicamentoasă care uneori este însoţită de efecte secundare, consumul de ape minerale dacă este administrat corect nu determină efecte secundare decât foarte rar.

Apele minerale trebuie consumate numai la recomandarea medicului, respectând indicaţiile cu privire la izvorul recomandat, ora de cură, doza administată, modul de folosire, încalzită sau la temperatura de izvor.

Regulile generale privitoare la cura de băut sau crenoterapie:

  1.  În staţiune apa minerală trebuie băută la izvor.
  2. Doza de apă prescrisă va fi băută în înghiţituri mici, repetate în ritm de 2-3 pe minut.
  3. Apele se administrează, de obicei, la temperatura lor naturală. Încălzirea prealabilă este indicată în formele spastice digestive şi biliare; constipaţiile atone şi curele de diureză beneficiază de apă rece.
  4. Orarul administrării dozelor este corelat cu cel al meselor, în general, folosindu-se trei prize pe zi. Prima doză se ia dimineaţa, pe stomacul gol, cea de-a doua înaintea mesei de prânz, iar ultima înaintea cinei.

Vestimentația persoanelor cărora li se recomandă băi mofetice este recomandată să fie confecționată din țesături din bumbac sau lâna.

Băile cu ape minerale se efectuează numai după ce cada a fost dezinfectată, iar apa a fost pregătită conform recomandărilor, ca şi temperatură. Trebuie respectat timpul de efectuare, perioada indicată zilnică sau la două zile. Este necesară supravegherea în timpul efectuării băilor  şi trebuie urmate de o perioadă de odihnă.

Trebuie respectate la şedinţele de electroterapie zona în care a fost recomandată procedura, timpul , intensitatea curentului.

Participaţi la toate şedinţele de kinetoterapie, respectaţi timpul indicat, îmbracămintea indicată, exerciţiile recomandate.

Mişcarea în aer liber prin cura de teren trebuie efectuată conform recomandărilor, pentru a îmbunătăţii modul de funcţionare a organismului.

Consumul de alcool în timpul tratamentului balnear nu este recomandat.Fumatul este permis doar în locuri amenajate.

Este recomandat să vă prezentaţi la masă la timp. Respectaţi regimul dietetic prescris de către medic. Mâncaţi încet şi mestecaţi bine.

Odihna este foarte importantă pentru succesul tratamentului şi refacerea organismului. De aceea trebuie să se respecte timpul de linişte în special în orele de odihnă, 14:00-17:00 şi de la orele 22:00-7:00.

Păstraţi curăţenia în camerele de hotel, baza de tratament, dar şi în toată staţiunea, parcuri, izvoare, mofetă. Participaţi la manifestările culturale organizate .

După plecarea din staţiune este recomandat controlul la medicul care a recomandat
tratamentul sau medicul de familie, pentru un control privind eficacitatea tratamentului
într-un interval de 2-6 luni.

Înainte de revenirea în staţiune este importantă şi necesară efectuarea unor analize
medicale, radiografii, ecografii pentru a elimina eventualele contraindicaţii în efectuarea
tratamentului balnear. Pentru eficienţa acestora este recomandat de a se efectua o dată sau de două ori pe an tratamentele balneare.

Citiți descrierea detaliată a procedurilor în postările de blog precedente, începând cu terapia tecar, o terapie extrem de eficientă și inovatoare!

Terapia TECAR: o soluție inovatoare pentru ameliorarea durerii și regenerare