Az elektroterápia olyan terápiás módszer, amely során elektromos áramot használnak. A villamos energia és a származtatott energiák különféle alkalmazásával foglalkozik, gyógyító és helyreállítási célokra. Következő típusú elektromos eljárások vannak.

Interferenciális áramokat alkalmaznak a Bechterew-kórral kapcsolatosan, diszkopátiával, degeneratív ízületi betegségekkel, periathrikus gyulladással, vegetatív rendellenességekkel, ödémával és még sok más betegségek esetén. Ezen áramlások biológiai hatása az izomstimulációban, a fájdalom csökkentésében és a keringés javításában áll.

Elektormágneses rövidhullámú kezelés alkalmazása.
Ezen ferkvenciákon az elektromágneses energia hőenergiává alakul át azáltal, hogy a szövetbe keringő áramokat indukál, dielektromos abszorpciót eredményez a szigetelő szövetben.A rövidhullámú terápiás egységek akár 500W kimeneti teljesítményszintet is képesek produkálni, ami jelentős fütést eredményez a kezelt területen. Emiatt a kezelést gyakran rövidhullámú diatermiának hívják (melegítéssel).

A transzkután elektromos idegstimuláció (TENS), egy nem farmakológiai és nem invazív kezelés, amelyet a fájdalom enyhítésére, csökkentésére és elnyomására alkalmaznak. Mind a legújabb kutatások, mind a nemzetközi klinikai vizsgálatok teljes sora megmutatja, hogy a TENS-eszközökkel végzett kezelések hatékonyak.

A galvánfürdők az elektromos terápiák legegyszerűbb formája, egyben a legrégebbi is. A fizikai és rekuperatív gyógyászatban alkalmazott elektroterápiás eljárás, olyan eljárás, amelynek terápiás szereként 50-60 voltos alacsony intenzitású áramot használnak.

A dinamikus áramokat az egyik legelterjedtebb elektroterápiás eszköznek tartják, amely fájdalomcsillapító és göcsoldó hatásához alacsony áramot használnak.