Dintre gazele naturale, dioxidul de carbon (CO2) a fost recunoscut a fi util şi folosit, încă din Antichitate, pentru efectele sale terapeutice. Proprietatea acidului carbonic de a produce rapid, intens şi la nivelul întregii vascularizaţii arteriale vasodilataţie face să fie un „medicament“ valoros pentru cei cu circulaţie arterială deficitară şi hipertensivă.

Emisiile de CO2 (mofetele) se găsesc în jurul munţilor vulcanici, fiind adesea asociate cu izvoarele de ape minerale şi carbogazoase (mofete umede). Gazul nu are culoare, miros, gust şi este resimţit doar de organism, prin efectul său vasodilatator. Pielea se înroşeşte, apare senzaţia de căldură plăcută, dar se instalează destul de repede şi intoxicaţia cu acid carbonic, prin dureri de cap, ameţeli, greaţă.

Mofeta este indicată doar după consultația medicului de specialitate balneolog, conform recomandării acestuia.

Mofeta este contraindicată în bolile neoplazice, maladii ulceroase, insuficienţă cardiacă, ateroscleroză înaintată, insuficienţă cardiacă decompensată, tuberculoză pulmonară, epilepsie, în primele 6 luni după infarct miocardic sau intervenție cardiacă majoră.