Metoda hidrokinetoterapiei reprezintă kinetoterapia în apă, respectiv baza recuperării medicale, una din principalele forme de refacere a functiilor diminuate în urma unor boli sau traumatisme. Această terapie fiind recomandată în profilaxia primară a grupelor largi de afecţiuni ale sistemului locomotor, ale aparatului cardiovascular, aparatului respirator.
Apa minerală este utilizată ca mediu de facilitare pentru programe de kinetoterapie. Exerciţiile vor fi efectuate în apă de adâncime medie, fără a fi necesare cunoştinţe de înot. Temperatura apei minerale este de „indiferenţă” 26-31°C temperatură la care se produc efecte microrelaxante şi antialgice. Durata şedinţei este de 10 minute în primele zile ajungându-se la 20-30 minute către finalul curei.
Hidrokinetoterapia se adresează tuturor categoriilor de vârstă (de la adolescenţi până la vârstnici) utilizată pentru creşterea mobilităţii articulare şi creşterea rezistenţei musculare.
Hidrokinetoterapia sau gimnastica acvatica este practicata din cele mai vechi timpuri. Hipocrate prescria imbaierea si consumul de ape minerale pentru efectele terapeutice demonstrate.