Mohos tőzegláp

 A Mohos tőzegláp Európa szinten egy kiemelkedő természeti különlegesség. Hasonlóan a Szent Anna tóhoz a Mohos tőzegláp egy krátermaradvány. Egykoron itt is tó volt, de az idő során a víz eltűnt és sűrű növényzet vette át az uralmat ezen terület fölött, főleg tőzegmohával benőtt láp maradt. Szinte teljesen eltakarja a hajdani Mohos tavat az ingoványos mohatelep. Érdekesség, hogy a hajdani Mohos tőzegláp kiterjedt víztükre négyszeres volt a Szent Anna tó felületének, azonban mára már csak néhány tószem maradt fent. A Mohos tőzeglápot Természetvédelmi területté nyilvánítottak, hiszen tudományos és természeti ritkaságokkal lehet itt találkozni.

A Mohos tőzegláp egyik nagy érdekessége, hogy rendkívüli növényeket rejt magában, mint például húsevőnövényeket, több mint 20 féle harmatfüvet és a jégkorszakból fentmaradt tőzegrozmaringot. Itt található Erdély egyetlen, a kainozoikumi eljegesedéséből visszamaradt húsevő növény, a kerek levelű harmatfű.

A látogatók csak egy részét fedezhetik fel a Mohos tőzeglápnak a természetvédelem miatt, fontos, hogy csak helyi kísérővel járhatják be a területet. A tőzegláp fapallókon közelíthető meg, és ezen az úton eljuthatnak az egyik tószemhez.

Legkönnyebben autóval tudja megközelíteni a Mohos tőzeglápot, haladjon a Szent Anna tó fele, majd a szent Anna tavi parkolóban tudja igénybe venni az idegenvezetést a Mohos tőzegláphoz.