Természetes forrásokból feltörő vizek, amelyek megfelelnek bizonyos előírásoknak, feltételeknek a fiziko-kémiai jellemzők értelmében, farmakodinamikai hatással vannak a testre, és terápiás célokra használják.

Tusnádfürdői ásványvíz a következő tulajdonságokkal rendelkezik: szénsavas, klór-nátrium, kalcium, magnézium ferrugin, hidrogén-karbonát, hipotóniás, teljes mineralizációja 0,68-17,89g/l. Ezeket az ásványi forrásokat mind belső (krenoterápia), mind külső (balneoterápia) kezelés során használják.

Belső kezelés a következő betegségek esetén javallott: emésztési és máj- és epebetegségek, vese- és húgyúti rendellenességek, anyagcsere- és endokrin rendellenesség.

A szénsavas ásványvizek legfőbb indikációja a külső kezelés, Balneoterápia. A terápiás hatást a szén-dioxidban gazdag víz, a hidrosztatikus nyomásnak, a víz hőmérsékletének és a gázbuborékok mikromasszázsának az eredménye.

Hagyományosan a szénsavas ásványvizeket szív és érrendszeri betegségek megelőzésére használják.

A javallatok a következők: krónikus ischaemiás szívbetegség, magas vérnyomás, szívbillentyűhibák, krónikus vénás betegségek, központi idegrendszeri rendellenességek (stroke), balneogeriatrikus kúrák.