Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș este o rezervație naturală,probabil unic în Europa. La fel ca și lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoș este o rămășiță a unui crater. A fost cândva un lac, dar, în timp, apa a dispărut, iar vegetația densă a pus stăpânire pe zonă, lăsând o turbărie acoperită în principal cu mușchi de turbă. Fostul lac este aproape complet ascuns de mușchi de turbă, care atinge pe alocuri chiar și 20 de metri. Este interesant că în ceea ce privește suprafața Tinovului Mohos, era de patru ori mai mare decât Lacul Sfânta Ana, dar acum au rămas doar câteva ochiuri de apă. Tinovul Mohos a fost declarată rezervație naturală, deoarece adăpostește rarități științifice și naturale.

Unul dintre aspectele interesante ale Tinovul Mohoș este faptul că în ea trăiesc plante extraordinare, cum ar fi plante carnivore, peste 20 de specii de iarbă de rouă și gălbenele de turbă din epoca glaciară. De asemenea, aici se găsește singura plantă carnivoră din Transilvania, rămasă de la glaciațiunea cenozoică, Roua cerului.

Din motive de conservare a naturii, vizitatorii au voie să exploreze doar o parte a Tinovul Mohoș și este important ca aceștia să fie însoțiți de un ghid local. Turba poate fi abordată pe scări de lemn, care vă vor duce la unul dintre ochii de baltă.

Cel mai simplu mod de a ajunge la Tinovul Mohoș este cu mașina, mergeți spre lacul Sfânta Ana și apoi faceți un tur ghidat al Tinovul Mohoș din parcarea Sfânta Ana.