A mofetták a vulkáni utóműködés következtében kialakuló gázfeltörések, amelyek nagyrészt szén-dioxidot tartalmaznak (80-90%). A földgázok közül, a szén-dioxid (CO2), az ókorban már felfedezték jótékony hatását a terápiás kezelések során. A szénsav tulajdonságai közé tartozik, hogy gyorsan, intenzíven és az egész artériás vaszkularizáció szintjén érrendszeri tágulást eredményez. Értékes „gyógyszerként “szolgál azok számára, akiknek hiányos vagy magas a vérnyomása.

A szén-dioxid nagy mennyiségben vulkán körül található meg, gyakran ásványi és szénsavas vízforrásokkal társul. A gáz színtelen, íztelen és szagtalan, csak a test érzi értágító hatását. A bőr bepirosodik, kellemes hőérzettel társulva, valamint, ha szénsav-mérgezés lép fel a páciensnél fejfájást, émelygést és szédülést tapasztalhat.

A mofetát ajánlják: magas vérnyomás esetén, segíthet a kezdeti szívelégtelenségek kezelésében, keringési rendelleneségek esetén, visszerek esetén. Keresett gyógymód a diabéteszes hemoangiapathia ellen, az ideggyulladás, bénulás, a neurózis és reumatikus betegségek kezelésére.

Nem javasolt a mofetták használata, ha: daganatos betegség, fekélyek, szívelégtelenség, előrehaladott érelmeszesedés, dekompenzált szívelégtelenség, tüdőgumók esetén.